Home

Villa Harbo Pictures

Villa Harbo Drawings

Who are we

 

Picture gallery

 

Diary

 

Our kids nonsense

 

Family and friends

 

Our home and cars

 

Christmas letters

 

 

Link open new window:

blog.harbo.org

harbojohn at YouTube

WebCam1 

 

        

 

Julen 2001

 

Kære alle.

 

Ja så er det igen tid til en lille julehilsen. Tiden løber afsted. Dette år har jo været meget specielt for hele vores familie.

At bosætte sig i et fremmed land med 4 børn, har været en spændende erfaring. Forståelsen og tolerancen for fremmede i Danmark er nok blevet væsentligt større hos os. Det kræver sit at lade sig integrere i et samfund.

Når vi ser tilbage på dette år, synes vi at alle har klaret det godt. Vi er glade for at man ikke er klar over hvad man går ind til, når man flytter.

Så var der nok ingen der kom nogen steder.

 

Emma er nok den af ungerne, der savner sine danske kammerater mest. Hun går hjemme hos Charlotte. Er dog i legestue 3 gange om ugen, mens Charlotte er til work out.

Der er ingen børn på hendes alder i området, så dagene kan godt blive lidt lange. Emma er nu 3 1/2 år. Hun er meget interesseret i det engelske sprog.

Spørger tit hvad forskellige ting hedder. Overraskede os til Halloween, hvor hun svarede fint på engelsk. Når de andre unger har kammerater herhjemme, taler Emma en god blanding dansk, engelsk og volapyk. Men alle ender med at forstå hende.

Emma taler meget om sine små veninder derhjemme i Danmark. Vi tror ikke hun kan huske dem saa meget mere, men de lever fint i hendes fantasi.

Det er også dem der laver alle ulykkerne, for dem er der nogen stykker af, ind i mellem.

 

Anna blev 7 år i sommer. Hun går i 1.klasse på Glade Elementry school, der ligger ikke så  langt fra vores hus.

Det har været en hård omgang for Anna at komme herover. At blive sendt i skole når man ikke kan et ord af sproget. I starten var det let nok at lege uden sprog, men det bliver kedeligt i længden. Vi var ved at være lidt nervøse for Anna, men pludselig forstod hun hvad der blev sagt og hun kunne svare igen.

Nu taler hun amerikansk, som hun altid har talt dansk, dvs munden har svært ved at stå stille.

Anna har et par legekammerater i området, med det er mest i weekenderne hun leger med dem. Skoledagen er lang. Anna kommer hjem med skolebussen klokken 15.40.

og så er der ca. 1 times lektie læsning. HVER dag.

Anna går til spejder, og det er lige noget for hende. Hun er lige så kreativ som Line, og til spejder får hun lov til at udfolde sig. Anna lever i nuet. Taler ikke så meget om sine danske veninder, ved at de er der, og det tror vi gør hende tryg.

 

Jakob er 12 1/2 år. Klarer sig rigtigt godt både hvad angår skole og kammerater. Har altid kammerater ovre. Enten spiller de på computer, eller ogsaa spiller de basket eller football.

Jakob spiller ogsaa fodbold herovre. Den lokale sportsklub hører til, ikke langt fra os. Holdets ambitionsniveau passer fint med Jakobs. Vinder vi er det godt, taber vi er der ikke noget at gøre ved det!

Jakob havde sin kammerat Anders på besøg i maj måned. Det var en stor oplevelse for Jakob at kunne vise Anders hans skole og sine kammerater, samt sit fodboldhold.

Anders fik lov til at spille et par kampe. Vi tror at de to drenge havde det rigtigt hyggeligt.

 

Line er nu blevet 15 år. Lever livet i Highschool. Vi ser ikke meget til hende. Startede efter sommerferien med at spille volley ball på skolens hold. Det var vist lige en sportegren for Line.

Tilpas fysisk udfoldelse og masser af socialt samvær. Desværre er sæsonerne ikke så lange herovre,  så allerede i oktober var Line færtig med at spille volley. Det gav lidt mere frihed, men ikke så længe, da hun nu går til svømning. Alt sport på skolen foregår lige efter skole, så det er nogle lange dage Line har. Tager afsted klokken 7.30 og kommer hjem 17.30.

Derefter er der lektie læsning, og ikke at forglemme telefonstorm. Line mener at kunne lave lektier samtidig med at hun taler i telefon og tjekker sine E-mails. Ungdommen kan åbenbart gøre mange ting på en gang. Føler man sig så gammel?

Line har lige siden første dag hun trådte ind på skolen, fået pæn med opmærksomhed fra drengene. Vi tror hun nyder det, men det lyder til at hun er en fornuftig pige. Har ingen kæreste, kun gode venner, som hun selv siger.

 

Charlotte kan ikke rigtig finde ud af, at nyde at være hjemmegående. Savner arbejdet som sygeplejerske. Men er dog glad for at have tid til at gå til workout. Dette foregår 3 gange om ugen

med en anden dansker, Gitte.  (Vend og læs videre på bagsiden)

Ellers passes huset, vasketøjet og familien. Charlotte sørger også for at den amerikanske købekraft holdes på et højt niveau!

 

John har travlt på arbejdet. Har 17 mand rundt om i landet, som der skal holdes styr med. Amerikanerne er lidt anderledestænkende end vi danskere, og det kan somme tider være lidt fustrerende. Lange arbejdsdage og mange telefonsamtaler. Men han kan vist lidt det.

 

Vi har oplevet en del ting og set et lille stykke af USA. Det med at udforske landet går bedst når er besøg fra Danmark.

I sommer havde vi besøg af Kirsa, Johns søster. Det var 4 dejlige uger, hvor vi var i New York og oppe på toppen af World Trade Center.

Vi var også en tur oppe og se Niagara Falls, en utrolig flot oplevelse. Så er det selvfølgelig Washington DC som vi altid tager hen når der er besøg.

Spørger man ungerne om de vil til Washington er det kun af høflighed de ikke siger noget.!!!!!

Baltimore ligger ikke så langt herfra. Det er en hyggelig havneby med masser af stemning. Vores gode venner Finn og Veronika bor her, så der er altid en god anledning til at tage til Baltimore.

 

Vi havde ogsaa besøg af Louisa, Lines veninde. Trods dejligt vejr, stor græsplæne og en lille pøl, var de ikke til at fordrive fra Lines værelse. Kun da de skulle i biografen og på shoppingtur,

lod de sig se. Også Line var glad for et besøg hjemmefra.

 

Den 11. september, ja den dag er der vist ingen der glemmer. Her i vores lille familie var der vist en der holdt hånden over os. John skulle have været til Los Angeles samme morgen.

Om det var med det fly der ramte Pentagon ved vi heldigvis ikke. Turen blev aflyst 2 dage før, da John skulle til møde med en dansker der lige var kommet her over.

Heldigvis kender vi ingen der blev involveret i ulykkerne. Vi har hørt om mange, i nærheden, men det har jo også involveret mange mennesker.

Tiden efter har samlet USA på en varm måde. Alle er mere tålmodige overfor hinanden, kommer med små venlige bemærkninger. Smiler og er blever mere nærværende.

Det var for os været lærerigt at opleve. Også at så mange forskellige mennesker kan holde sammen.

 

I sidste uge sagde vil på gensyn til Charlottes mor, der havde været her i 4 uger. Ungerne var lidt triste over at Bedstemor ikke kunne være her lidt længere.

Vi havde 4 gode uger. Vi var bl.a. i New York. Livet går videre: i N.Y. var der pyntet fint op til jul med masser af lys. Juletræet foran Rockefeller Centeret var flot. Det eneste der manglede var WTC Twintower i bybilledet. Vi måtte stå ovre på land og betragte Frihedsgudinden, da færgerne endnu ikke sejler pga Sep. 11.

 

Vi prøver på at holde sammen med de danskere der er herovre, og som John arbejder sammen med. Vi havde en god gammel dansk julefrokost i lørdags.

Det havde tager lidt tid at få fat på alle madvarer, men det lykkedes. Snaps, gammel dansk og Anton Berg havde vi også, med hjælp fra Danmark.

Det var helt dejligt at få sat tænderne i en flæskesteg.

 

Julen holder vi som en dansk jul, den 24. Kim og Gitte er inviteret, men da Gitte skal føde omkring dette tidspunkt, ved vi ikke hvor mange vi bliver.

Anna er nu stemt for at vi holder en Amerikansk jul, men når vi nu nærmer os tidspunket hvor pakkerne skal pakkes ud, tror vi ikke at hun vil vente til næste morgen.

 

Vi glæder os til at se familie og venner i det nye år. Peter, Lone og børn kommer til sommer. Dorte og Mogens og børn arbejder kraftigt på at komme herover til påske.

Vi nyder når vi kan dele vores hverdag og oplevelser med andre.

 

Med alle disse ord er det vist på tide at ønske jer alle en GLÆDELIG JUL samt et GODT NYTÅR. Vi håber at I alle har det godt og at vi ses, om ikke næste år her i USA,

så næste år igen i Danmark.

 

Mange Kærlige Hilsener Emma, Anna, Jakob, LIne, Charlotte og John.

Glem ikke at huske vores http://www.harbosondergaard.dk/

Her der både billeder og spændende læsning, og vi opdaterer hver anden dag!